Program povodom 300. obljetnice “Otočke bitke na Dugišu 1715. – 2015.”
17.07.2015
Blagoslov novog oltara u župi sv. Martina u Rudi
27.07.2015
Program povodom 300. obljetnice “Otočke bitke na Dugišu 1715. – 2015.”
17.07.2015
Blagoslov novog oltara u župi sv. Martina u Rudi
27.07.2015

U danima obilježavanja “300. obljetnice bitke na otočiću Dugišu iz 1715.g.” i “Otkrivanja spomenika na spomen poginulim braniteljima s područja općine Otok u Domovinskom ratu, općina je organizirala izložbu radova učenika OŠ Kamešnica na temu kako oni u vremenu od prije 300.g. vide te događaje, sudionike, prostor i opremu.Isto tako prikazali su na koji način su naši preci provodili slobodno vrijeme i koje su igre mogli igrati.

U danima obilježavanja “300. obljetnice bitke na otočiću Dugišu iz 1715.g.” i “Otkrivanja spomenika na spomen poginulim braniteljima s područja općine Otok u Domovinskom ratu, općina je organizirala izložbu radova učenika OŠ Kamešnica na temu kako oni u vremenu od prije 300.g. vide te događaje, sudionike, prostor i opremu.Isto tako prikazali su na koji način su naši preci provodili slobodno vrijeme i koje su igre mogli igrati. Autori su učenici i njihovi mentori nastavnici, a vrlo vrijedan primjerak su izložili i za njega dobili prvu nagradu od strane stručnog žirija sa izložbe svih škola Cetinske krajine u Alkarskim dvorima.Nagrađeni motiv je reljef s prikazom otočke bitke.Mentor u izradi reljefa učenicima je bio kipar Dujo Jurković.

Veliki zaljubljenik u rukotvorine, narodne nošnje i stare predmete – autor izložbe “Folklorna baština i tradicija” je Dušan Vrdoljak, koji je priredio izložbu za sve koji vole tradicijsku (starinsku) kulturu. Autor je sustavno godinama prikupljao i sačuvao mnogo narodnih nošnji koji se i sada koriste kod pojedinaca i folklornih društava.

U prostorijama glazbene škole (muzejski prostor) sadržajno bogato izloženi su eksponati koji podsjećaju na stare dane.Ovo je dar svima koji se sa sjetom vraćaju u nedavno prošla vremena, svatovi i sijela po starinski, noć uz ognjište i komaštra, predmeti isvakodnevne upotrebe iz tih starih vremena….tako blizu onima koji su ih koristili a tako čudni i daleki ovim mladima. O značaju izložbe govorio je zamjenik načelnika općine Otok Ivica Perković.

{gallery}2015_07_25{/gallery}

Skip to content