KUD “Krenica”
18.12.2015
Osnovna škola “Kamešnica”
18.12.2015
KUD “Krenica”
18.12.2015
Osnovna škola “Kamešnica”
18.12.2015

Otočke mačkare su jedinstvene i zanimljive, jer kao i svake druge, imaju svoja pravila događanja i ponašanja. Tradicija “ Otočkih mačkara “ je stara više od 200. godina. Unutar općine Otok postoji osam mačkaranih skupina.

Iz Rude, Gale i Udovičića idu po jedne, te petore iz otočkih zaseoka: Jelašce, Priblaće, Korita, Strana i Živinić. Sve mačkare poštuju ista pravila i običaje, a cilj im je u prvom redu zabaviti sebe i ostale gledatelje. Treba naglasiti da u ove mačkare idu samo muškarci, da se održavaju jednom godišnje, te da traju od polovice siječnja pa sve do početka Korizme.

Mačkarane povorke u novije vrijeme idu samo subotom, a ne ulaze u selo ili zaseok u kojem je netko umro. Sve mačkare moraju imati na vrhu kolone barjaktara koji nosi hrvatsku trobojnicu, mladu, djevera i mladoženju. Nakon njih idu komedije koje izvode točke o osobama ili događajima koji su obilježili proteklu godinu.

Nakon njih idu balinčad (djeca od 8 do 15 godina, maskirana u babe ), babe (obučeni u crnu ženinsku starinsku nošnju, moraju biti stasiti) i didi (mladi momci koji nose ovčje mišine i zvona), a kao glavni zapovjednik mačkara zadnji ide turčin.

Mačkare u svom pohodu obilaze sva sela i zaseoke u općini Otok, a tamo gdje stignu budu počašćeni jelom i pićem. Zadnjih godina veliki broj mještana i njihovih gostili dolazi na općinski Trg dr. Franje Tuđmana u središtu Otoka te uživaju gledajući ove jedinstvene i nadaleko poznate mačkare, koje čak snimaju i brojne televizijske kuće.

Uz mačkare za odrasle-organiziraju se predškolske mačkare iz DV Žabica a posebno su atraktivne mačkare koje organizira OŠ Kamešnica.

Skip to content