U Otoku i Rudi obilježena je 71. obljetnica stradalih u masovnom zločinu iz 1944.
31.03.2014
OBAVIJEST temeljem članka 13. Zakona o javnoj nabavi
01.01.2015
U Otoku i Rudi obilježena je 71. obljetnica stradalih u masovnom zločinu iz 1944.
31.03.2014
OBAVIJEST temeljem članka 13. Zakona o javnoj nabavi
01.01.2015

Pješačenje “Stazom Gospi Sinjskoj” predstavljati će jedinstven doživljaj od Franjevačkog samostana Rama Šćit iz susjedne BiH, preko Tomislavgrada do Sinja i od Sinja do Solina. Na stazi se nalaze i ostale mnoge dionice koje se međusobno povezuju i na kraju čine “Stazu Gospi Sinjskoj”.

Pješačenje “Stazom Gospi Sinjskoj” predstavljati će jedinstven doživljaj od Franjevačkog samostana Rama Šćit iz susjedne BiH, preko Tomislavgrada do Sinja i od Sinja do Solina. Na stazi se nalaze i ostale mnoge dionice koje se međusobno povezuju i na kraju čine “Stazu Gospi Sinjskoj”. U dijelu hodočasničke staze je marijansko svetište Čudotvorne Gospe Sinjske koje se svake godine hodočasti a posebno u danima Velike Gospe.U svetištu se nalazi slika Čudotvorne Gospe Sinjske, platno 58 x 44 cm, koja prikazuje poprsje Majke Božje. Slika je zajedno sa narodom i svećenicima 1687.godine prispjela u Sinj i dalje do Splita u staru benediktinsku opatiju na Sustjepanu,1688.godine, a odatle je ponovno vraćena u Sinj, 1691.godine.Unutar dionica “Staza Gospi Sinjskoj” je i dio koji će hodočasnici prijeći kroz općinu Otok.

Dionica Grab-Otok ide od crkve sv. Ivana u Grabu preko mosta na rječici Grab, te se nastavlja lijevo do ceste kojom se ide desno prema Vratnicama. Na Vratnicama (odvojak za Rudu) prijeđe se most i odmah iz mosta se skrene desno na usku asfaltiranu cestu koja ide uz tok rijeke Rude.Dolazi se do kolskog puta koji vodi uz borovu šumu i kojom se ide do lijepog odmorišta uz potok Ovrlje. Preko kamenog mostića neposredno uz staru mlinicu prelazi se na drugu stranu.Od izvora Ovrlje staza sada vodi u centar naselja Otok te se na centralnom križanju skreće desno i preko Roknjače (Rotnjače) se ide prema crkvi sv. Luke.

Od crkve sv. Luke ide se niz Zeleni put i tu se na Virinom mostu sastane staza sa drugom pod-dionicom. Pod-dionica ili odvojak Grab-Otok ide od crkve sv. Ivana u Grabu preko Gaza gdje se prelazi mostom rijeka Ruda i poljskim putom se ide kroz Sinjsko polje u neposrednoj blizini predivnog krajolika rijeke Cetine i njene matice.Dolaskom u naselje Priblaće gdje se nalazi odmorište uz rijeku, nastavlja se pješačiti sve do spoja sa već opisanom dionicom. Iz Otoka preko mosta na Kerepu kad se prijeđe rijeka Cetina staza se nalazi na području grada Sinja. Staza je na adekvatan način obilježena i tijekom hoda hodočasnik se može susresti sa mnogim našim prirodnim ljepotama i drugim sadržajima (utvrde, stećci, mostovi, kapelice, izvori, ugostiteljski objekti, crkve, odmorišta i kontrolne točke gdje će se moći utisnuti pečat kao uspomena na putovanje “Stazom Gospi Sinjskoj”).

“STAZA GOSPI SINJSKOJ” je Projekt prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, iz programa IPA 2007.-2013. Projekt su proveli grad Sinj i općina Prozor-Rama s partnerima: grad Solin, općina Tomislavgrad, općina Livno.Ostali suradnici su bili: Turistička zajednica grada Sinja, Franjevački samostan Gospe Sinjske, Franjevački samostan Rama-Šćit, PD “Kamešnica”-Livno i TZ Hercegbosanske županije.

Ova staza predstavlja povezivanje gradova i općina, unaprjeđuje turističke i ugostiteljske potencijale te pridonosi vjerskim dimenzijama. Svim hodočasnicima želimo dobrodošlicu u općini Otok.

Skip to content