Plan nabave općine Otok za 2015. godinu
23.01.2015
Novi oltar u crkvi svetog Martina u Rudi
02.03.2015
Plan nabave općine Otok za 2015. godinu
23.01.2015
Novi oltar u crkvi svetog Martina u Rudi
02.03.2015

OTOK – Nakon provedenog Pozivnog natječaja za izradu Idejnog skulpturnog rješenja spomenika na spomen svim poginulim u Domovinskom ratu iz Općine Otok, ocjenjivački sud je nakon analize natječajnih elemenata i ispunjavanja propozicija iz natječaja kao konačno rješenje odabrao simbol u liku (samog) BRANITELJA.

Lik BRANITELJA je sadržajno obuhvatio sve značajno iz čega se vidi da je BRANITELJ-vitez koji podiže Hrvatsku zastavu nakon vojnih operacija Maslenica, Bljesak, Oluja pun radosti i ponosa. Da je zastava na vrhu koplja u miru znak ostvarene stoljetne teže za Hrvatskom državom.

Da je lik BRANITELJA otočki vitez iz 1715.godine, da je mirotvorac koji štiti svoj dom, da je odlučan i stamen, da je ponosan i u stavu ratnika, koji iskoračuje lijevom nogom uvijek spreman na obranu Domovine.U desnoj ruci drži koplje sa zastavom s domoljubnom naglašenošću i predstavlja duhovnu i stvarnu pobjedu nad zlim.Lik BRANITELJA je odjeven u hrvatsku uniformu s kacigom na glavi, s krunicom oko vrata, dakle BRANITELJ je u stavu sv. Mihovila.

Oružje je pozadi u mirovanju, okačeno na rame ukoliko ne daj Bože, opet bude trebalo.BRANITELJ ima elemenata i samog spasitelja našeg Isusa Krista, gdje po uskrsnuću iz groba u desnoj ruci drži zastavu na kojoj je Križ.

Dakle lik BRANITELJA je poruka da su Hrvatski Vitezovi živi, kao Anđeli sv. Mihovila. Uskrsnuće je poruka da smrti nema, da su BRANITELJI živi kako na nebu tako i u našim srcima. BRANITELJ je na bijelom kamenom postolju, patinirane bronce, brončanog koplja i zastave. Na kamenom postolju su uklesana imena poginulih branitelja iz Općine Otok, isklesan je Hrvatski grb i prigodan natpis, a pri dnu biti će mala “kapelica” sa Vječnim svjetlom i križem.

Oko spomenika je kameni parter u obliku križa, bez prevelikog širenja u širinu da se dobije dojam starih hrvatskih povijesnih spomenika. Spomenik će se službeno prikazati javnosti 25.srpnja 2015.godine. Lokacija je zelena površina Trga dr Franje Tuđmana, a okrenut je prema središnjici trga. Svečano otvaranja biti će popraćeno pripremljenim svečarskim programom.

Ovo je dijelom i otočki uvod u proslavu 300. obljetnice bitke na otočiću Dugišu, no spomenik BRANITELJA je prvenstveno na spomen poginulim u Domovinskom ratu.

Skip to content