Otok na Cetini
02.09.2015
Odrješenje kod Husine Jame
06.09.2015
Otok na Cetini
02.09.2015
Odrješenje kod Husine Jame
06.09.2015

U susjedstvu kapelice Gospe od Karmela na Batlanu, nalazi se izvor (pitke) vode Batlan, koji je novouređen od strane općine Otok, dobrovoljnih radova mještana i živinićkih poduzetnika. Sentimentalna povezanost s izvorom u duši je mnogih živinićana i mnogih generacija koje su sa izvora točile vodu u vučije ili pojile blago.

U susjedstvu kapelice Gospe od Karmela na Batlanu, nalazi se izvor (pitke) vode Batlan, koji je novouređen od strane općine Otok, dobrovoljnih radova mještana i živinićkih poduzetnika. Sentimentalna povezanost s izvorom u duši je mnogih živinićana i mnogih generacija koje su sa izvora točile vodu u vučije ili pojile blago. Nakon dosta vremena i nebrige oko izvora, općina Otok je iz Programa izgradnje objekata komunalne infrastrukture odvojila potrebna sredstva za potpunu izgradnju i preobrazbu izvora. Iz šikare i trave, neuvjetnog pristupa i stanja samog toka vode od izvora do pojila i kanala sada je izronio umiven i temeljito uređen neki novi Batlan. Na svečanoj proslavi “otvaranje” skupili su se stari i mladi, gosti i međunarodni izaslanici.

Bili su tu otočki zetovi iz Italije, Slovenije, Njemačke,došli su živinićki ljudi iz Švicarske, Švedske i oni iz drugih krajeva lijepe naše. Bilo je to nekima međusobno viđenje nakon 30-tak godina, uz stisak ruke uhvati ih i sjeta-znaš kako smo tada mi , kako je to onda bilo, pa gdje je ovaj ili onaj…nažalost ima i pokojnih, ali uz čašu piva i gemišta i domaću pjesmu odagnali su loše stvari.Kažu: sada će na izvor druga mladost, momci i cure da uz selfije, mobitel, tablet i cigarete da se druže i ćaskaju uz izvor, jer oni su morali točiti vučije, pojiti blago a za večenju zvonjavu bili su u kući uz zajedničku molitvu.

Novo vrijeme čini svoje ali izvor je dobio starinski štih, okićen je narodnom nošnjom jengija, okićen je jabukama kao dar tek pristigle nevjeste u selo, vučijom, praknjačom i mutapom a za sve je izvršen blagoslov od fra Frane Milanović Litre.(Siniša). Uz himnu/pjesmu “Moj Otok” koju je otpjevala klapa sv. Luka i druge pjesme, gangu i reru članova Udruge za očuvanje kulturne baštine i ostalih prigodnih pjesama druženje je trajalo do kasno u noć. Veseo je to događaj za živinićane, a posebno za Tina, meštra od zabave,dogodine mačkare mogu krenuti sa izvora Batlan.

{gallery}2015_09_04{/gallery}

Skip to content