Potpisivanje Ugovora o stipendiranju studenata za 2015/2016
18.12.2015
Boćarski klub “OTOK”
18.12.2015
Potpisivanje Ugovora o stipendiranju studenata za 2015/2016
18.12.2015
Boćarski klub “OTOK”
18.12.2015

 Nogomet se u Otoku organiziranije počeo igrati u drugoj polovici 20. stoljeća, točnije početkom 60-ih godina. Tada su se najčešće odigravale međusobne nogometne utakmice između seoskih ekipa Otoka, Graba, Gale i Udovičića koje su bile jako posjećene.

Pokretač nogometa u Otoku je bio profesor Stipe Pupić-Bakrač Đurata koji je okupio mladost i stvorio kvalitetnu momčad koja je 1967. i 1968. osvojila turnire na Gazu. Osvajanje ovih turnira prethodilo je osnivanju OSK-a. Prve godine se nastupalo pod imenom Otok, a godinu potom pod imenom OSK uz zastavu na kojoj je bio prišiven crni orao u letu. Nakon finalnog susreta s Jabukom u kojem je OSK slavio na zastavu je, u pandže orla, prišivena crvena jabuka.

Za OSK su tada nastupali: Stipe Pupić-Bakrač, Dušan Milanović-Litre, Nediljko Vugdelija, Branko Bašić, Ivan Vrdoljak, Branko Bralić, Luka Vugdelija, Dušan Bašić, Marino Vukšić i Marinko Vrdoljak.

U proljeće 1969. godine učinjen je prvi korak formiranjem inicijativnog odbora za osnivanje nogometnog kluba kojeg su sačinjavali: Stipe Pupić-Bakrač, Jerko Jagnjić, Ivan Vrdoljak, Stipan Jakić., Dušan Milanović-Litre, Dušan Bašić i Branko Bašić.

Nakon toga je uslijedilo uređenje lokacije na Golim Brdima, a taj posao je zahtijevao dosta truda. Svlačionice su se nalazile na Roknjači u Domu kulture, a kupaonice kod stare škole.

Klub je službeno osnovan 10. kolovoza 1969. godine kada je na na osnivačkoj skupštini prihvaćen prijedlog inicijativnog odbora da se klub zove OSK – Omladinski sportski klub te je ujedno klub proglašen i osnovanim.

Prvi upravni odbor su činili: Stjepan Jakić – predsjednik, Jerko Jagnjić – tajnik, Marino Vukšić – blagajnik te članovi Dušan Milanović-Litre, Luka Dedić, Jure Krka, Ivan Vrdoljak, Željko Vujović, Petar Smoljo, Stipan Vrdoljak, Jure Žižić, Stipan Bašić, Mirko Maroš i Mario Mioč.

Prvu službenu utakmicu nakon osnutka OSK je odigrao 11. listopada 1969. godine na svom terenu protiv Domagoja iz Konjskog  te pred oko 2500 gledatelja slavio sa visokih 12:0. Strijelac prvog službenog pogotka za OSK je bio Branko Bošković i to bedrom, a nastupili su sljedeći igrači: Ante Džimbeg, Dušan Bašić, Luka Vugdelija, Ante Grubišić-Čabo, Stipe Pupić-Bakrač, Nediljko Vugdelija, Dušan Milanović-Litre, Jure Krka, Željko Vujović, Branko Bošković i Branko Bašić.

Jedna od prvih ekipa NK OSK

U svojih 46 godina OSK je imao svojih uspona i padova, a prvak je bio u pet navrata (1977./78., 1980./81., 1990./91.,1994./95. te 2014./15.). U sezoni 2014/15 OSK je dogurao do finala županijskog kupa gdje je poražen od Mosora, a prethodno je OSK eliminirao drugoligaše Dugopolje i Imotski te prvoligaša Splita. Iste sezone izboren je ulazak u 3. HNL Jug.

Najveći napredak je napravljen 1991. godine kada je napravljeno mnogo na poboljšanju infrastrukture (dovršeno malo i veliko igralište, dovršene svlačionice te je do postojećeg objekta nadograđen poslovni prostor).

Prvu službenu utakmicu u Republici Hrvatskoj OSK je odigrao 31.03.1991. godine na Uskrs. Dvije godine prije toga su se vršili spomenuti radovi na Golim brdima pa je tako OSK domaćin bio u Glavicama. Protivnik u toj prvoj službenoj utakmici u RH je bio Domagoj iz Konjskoga. Zanimljiva je činjenica da je prvu službenu utakmic uopće, 11. listopada 1969. godine, OSK također igrao protiv Domagoja pa se može reći da je taj klub, koji danas više ne postoji, bio djelić dviju stranica u OSK-ovoj povijesti. Tom prilikom predstavljen je i novi grb, a autorsko rješenje potpisuje Branko Efendić. Na redovnoj godišnjoj skupštini, 02.09.1990. donesena je odluka da se skinu sva dotadašnja ideološka obilježja. Također, u to vrijeme je bilo aktualno pitanje promjene imena kluba u Otok. Grb koji je izabran (i koji je vidljiv na slici) sadrži osnovne likovne elemente hrvatskog državnog znakovlja (grb i zastava) u koja su ukomponirana lokalna obilježja, kukuruz u stilizaciji sunca i naziv kluba. Grb izrasta iz trobojnice što sve skupa označava rast, pupanje, cvijetanje i plod. To su osnovni elementi koji predstavljaju sredinu izrazito poljoprivrednog karatktera. Kampanel predstavlja tradiciju kršćanskog duha. Dodajmo za kraj da je te sezone (1990/91) OSK osvojio prvo mjesto bez poraza.

2006. godine OSK je dobio tribinu sa oko 350 natkrivenih mjesta te četiri nove klupske prostorije.

Od 2000. do 2004. klub je nosio ime OSK Merkur 5 Otok, a od 23.10.2005. do 01.06.2006. nosio je naziv OSK Aldi.

10.02.2014. OSK je po prvi put ugostio profesionalnu inozemnu momčad – Ingolstadt 04. Susret je završen pobjedom gostiju 1:7.

OSK je danas stabilan klub, a natječe se u 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi Jug. Najuspješnija klupska sezona je bila 2014/15 kada je OSK osvojio prvo mjesto u 1. ŽNL Splitsko-dalmatinske županije te kroz dodatne kvalifikacije ostvario ulazak u 3. ligu svladavši Slavena iz Grude sa ukupnih 6:1. U istoj sezoni OSK je došao i do finala županijskog kupa gdje je poražen od Mosora. Prethodno je izbacio drugoligaše Imotski i Dugopolje te prvoligaša Splita.

 

Više o klubu možete naći na mrežnoj stranici kluba: https://nkoskotok.hr/

Skip to content