Priblaćani u proširenom sastavu sastavili mačkare
31.01.2016
Mačkare osnove škole “Kamešnica”
09.02.2016
Priblaćani u proširenom sastavu sastavili mačkare
31.01.2016
Mačkare osnove škole “Kamešnica”
09.02.2016

“Ne plači, moj dobri anđele” i knjiga “58” djela su neposrednih sudionika ratnih zbivanja u gradu Vukovaru iz 1991.godine

U popunjenoj općinskoj dvorani u organizaciji UHDDR-a općine Otok i Općine Otok, dana 03. veljače bilo predstavljanje dvije nove knjige o Domovinskom ratu. Obojica autora knjiga su neposredni sudionici ratnih zbivanja u gradu Vukovaru iz 1991.godine. Ovim knjigama su htjeli prenijeti svoja ratna iskustva, svojih kolega suboraca i ostalog stanovništva u opkoljenom gradu.

Knjiga “58” HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, autora Damira Markuša iznosi događanja od momenta dolaska u Vukovar i Bogdanovce i opisuje svakodnevnicu koja je bila izražena u neprekidnom ratovanju i pogibijama. Susret je to dvije priče. Jedne sa naše obrambene oslobodilačke i one druge agresorske osvajačke strane, prikazane kroz doživljaj borbi na istom ratištu u isto vrijeme dvojice ratnika. Pripadnik HOS-a Damir Markuš sa hrvatske strane i pripadnik agresorske vojske Goran Ivanković – “Vukovarski dnevnik” u svojim knjigama opisali su mikro bitku prostora gdje su ratovali jedan naspram drugog. To su uspjeli obojica prenijeti u svoje knjige i po tome je to zanimljiv pristup obradi jednog događaja.

Autor knjige “Ne plači, moj dobri anđele”-Damir Plavšić, u svojoj knjizi iznosi nekoliko priča o događanjima na Vukovarskom ratištu. Autor hrabro ističe istinu o borbi za radni grad, preživljavanje u logoru, stavljajući svjedočanstvo na papir, za mlade generacije, i kao spomen na svoje članove obitelji, sve nevine žrtve, branitelje i suborce, koji više nisu s nama.

Ova predstavljanja su koncepcijski složeni tako da se u publici osjeti:-svjetlosne efekte koji dolaze iz potpune tame, zavijajuće zvukove sirena opće opasnosti, pucanj iz oružja, prasak granata, zvuk aviona, krik stradalnika. Glazbeno scenski prikaz, teče uz video projekcije. Čitači ulomaka iz knjiga podižu emocije kod slušača, a izvođači na sceni pomiču stradanje ka optimizmu. Domoljublje izvire iz svake sekvence spota, riječi iz tekstova, pjesme, plesa i recitala samih izvođača, dok publika osjeća sjetu i potpuno se predaje događajima.

Čitanja ulomaka iz obiju knjiga, izvele su Ivana Laco, Perinka Erceg, Ante Nadomir Tadić Šutra i sam autor Damir Plavšić.

U glazbenom dijelu nastupila je klapa sv. Luka iz Otoka, otpjevali su Bože čuvaj Hrvatsku, Ne dirajte mi ravnicu, Misao svijeta i Cetinu. KUD “Kamešnica” i članovi URIG-a su otplesali sekvence “Cetinskog kola”, otpjevali “reru” i “gangu” te je guslar izveo prigodnu pjesmu posvećenu gradu heroju. Pjesmu “Zalepršaj stiježe” recitirao je sam autor, Ante Nadomir Tadić Šutra. Scenu igre i prekida dječjeg mira odigrali su otočka djeca.

Autori obiju knjiga su se obratili prigodnim riječima i zahvalili su organizatorima, svim nazočnim i svim braniteljima sa područja Cetinske krajine i šire.

{gallery}2016/02/03_b{/gallery}

Skip to content