Učenički radovi “I mi smo 300” i Folklorna izložba
25.07.2015
300 obljetnice otočke bitke iz 1715
28.07.2015
Učenički radovi “I mi smo 300” i Folklorna izložba
25.07.2015
300 obljetnice otočke bitke iz 1715
28.07.2015

U Crkvi sv. Martina postavljen je novi oltar koji crkvi daje novi vizualni izgled. Olatr je dar svojoj župi od gosp. Ivana Rosandića (Levan), pok. Jakova.

Kuća molitve je crkva, tu se slavi i čuva euharistija, tu dolaze vjernici da čuju riječ nade i osjete Isusa koji je na tom mjestu stalno prisutan.Oltar je kao ljudsko srce a srce je središte ljudskog organizma i postavljeno je na idealnom mjestu da može raditi savršeno a i oltar je postavljen u crkvi kao srce u sredinu i daje nam hranu u vjernički krvotok.Oltar je trajna poveznica ljubavi i zajedništva, žrtva (kalvarija), Božji dom iz kojeg klijaju nove pobožne i plodne mladice.

Oslobodimo se „dijabolusa“ tj. sotone (đavla) koji na razne načine pokušava ući u naša tijela, oslobodimo se te napasti prostiranjem Gospodnjeg stola sa kojeg treba uzeti molitvu i pravedne riječi Božje, u svojoj propovijedi naglasio je msgr Marin Barišić nadbiskup splitsko-makarski. Blagoslov oltara i predzbiterija, ambona i tabernakula (svetohranište) izvršen je pripravnom molitvom BLAGOSLOVA, PREMAZIVANJEM oltara posvećenim uljem,KAĐENJEM(miomirisom),PREKRIVANJEM (postavljanjem stolnjaka), RASVJETOM (paljenje svijeće), postavljanjem kaleža i euharistijske knjige.

Novi oltar koji crkvi sv. Martina daje novi vizualni izgled, dar je svojoj župi od gosp. Ivana Rosandića (Levan), pok. Jakova.

Uz nadbiskupa msgr Marina Barišića misnom slavlju nazočili su: don Branimir Projić. Don Ivan Tadić, don Nikola Mikačić, generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije don Miroslav Vidović i mjesni župnik don Marin Matijaca.

Ovo sveto misno slavlje prigoda je proslave 40. godišnjice svećeničke službe don Marina Matijace. Svoju prvu svećeničku službu vršio je kao Župski upravitelj u Vrpolju-Čačvina i Strizrep, od 1975.do 2013.godine. gdje je službovao punih 38.godina. Sada je župnik u župi sv. Martina u Rudi. Don Marin u svom svećeničkom pozivu pokorno služi crkvi i svom narodu . Na velikom jubileju čestitao mu je probranim riječima pohvale i podrške sam nabiskup a aplauz vjernika je potvrda da je on njihov (rudski) mještanin i dio njih u svakom pogledu.Ne treba se osjećati kao samac (ostao je bez roditelja, a braću i sestre nije imao) jer je kao božji pastir sa stadom svojih vjernika. Sveto misno slavlje popratili su lijepim duhovnim pjesmama župni zborovi: mješoviti i dječji.Prigodne darove u ime općine Otok predao je načelnik općine Branko Samardžić.

Veliki narodnu feštu pomogli su mještani Rude svojim prilozima kao i nesebičnim radom u pripravi hrane. Orila se pjesma posvećena župi sv. Martina “O Martine oče mili”.Fešta je potrajala dugo.

{gallery}2015_07_27{/gallery}

Skip to content