JAVNI POZIV za prijem u radni odnos na određeno vrijeme u Općini Otok za potrebe provedbe aktivnosti u sklopu Projekta „Zaželi – Program zapošljavanja žena – faza II“„Uključi me!”
15.09.2021
Javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu javnih priznanja Općine Otok za 2021.g.
16.09.2021
JAVNI POZIV za prijem u radni odnos na određeno vrijeme u Općini Otok za potrebe provedbe aktivnosti u sklopu Projekta „Zaželi – Program zapošljavanja žena – faza II“„Uključi me!”
15.09.2021
Javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu javnih priznanja Općine Otok za 2021.g.
16.09.2021

VIŠE O PROJEKTU NA SLIJEDEĆEM LINKU:

https://aglomeracija-trilj-otok-dicmo.hr

Predstavljen projekt Aglomeracije Trilj, Otok i Dicmo

U Poslovno uslužnom centru grada Trilja održana je prva tiskovna konferencija već započetog velikog projekata ‘Projekt integralnog sustava vodoopskrbe i odvodnje Cetinske Krajine – aglomeracije Trilj, Otok i Dicmo’, koji je sufinancirancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Ovaj projekt spada u velike i značajne infrastrukturne projekte, a ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom financija, Hrvatskim vodama, Gradom Triljom te Općinama Otok i Dicmo. Korisnik projekta i Naručitelj su Vodovod i odvodnja Cetinske krajine d.o.o.

Aglomeracija Trilj - Otok - Dicmo

Projekt su predstavili Milan Smoljo direktor Vodovoda i odvodnje Cetinske Krajine, Dušan Đula načelnik Općine Otok, Petar Maretić načelnik Općine Dicmo, Ivan Bugarin gradonačelnik Grada Trilja, Ante Šošić zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije te Valentin Dujmović zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

Ukupna vrijednost projekta sa PDV-om iznose 247.484.875,00 HRK (bez PDV-a 197.987.900,00 HRK.) dok iznos od 132.887.023,53 kn (bez PDV-a) sufinancira EU. Završetak svih aktivnosti očekuje se u 2023. godini.

Projekt Aglomeracija Trilj, Otok i Dicmo predstavio je direktor VIOCK-a Milan Smoljo koji je istaknuo kako ovaj projekt spada u velike i značajne infrastrukturne projekte koji su sufinancirani EU sredstvima, a uključuje ulaganja u rekonstrukciju i dogradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda na području aglomeracija Trilj, Otok i Dicmo, koje se nalaze u Splitsko-dalmatinskoj županiji, sa sljedećim obuhvatom:

AGLOMERACIJA TRILJ
Grad Trilj, naselja Vedrine, Košute, Jabuka i Grab na području Grada Trilja

AGLOMERACIJA OTOK
naselje Otok u Općini Otok

AGLOMERACIJA DICMO
naselje Sušci u Općini Dicmo

Vodouslužno područje se prostire na ukupnoj površini od 776,3 km, a uključuje 340 km vodoopskrbne mreže i obuhvaća potrošače (oko 14 000 priključaka , stupanj priključenosti oko 97%) na području Gradova Sinja (98% priključenost) i Trilja (94% priključenost), Općina Otok (93% priključenost), Dicmo (96% priključenost) i Hrvace (97% priključenost).

Što se tiče trenutno stanja radova, Smoljo je istaknuo kako je u naselju Košute izvedeno 11.713 metara cjevovoda odvodnje, 240 kućnih priključaka odvodnje te 649 metara sanacije cjevovoda vodoopskrbe. Izvršeno je asfaltiranje rova u dužini od 4.699 metara.

U naselju Grab izvedeno je 1.602 metra cjevovoda odvodnje, 25 kućnih priključaka na sustav odvodnje te 233 metara sanacije/rekonstrukcije cjevovoda vodoopskrbe.

Što se tiče odvodnje Trilja i naselja Vedrine, izvedeno je 373 metra cjevovoda odvodnje te 12 kućnih priključaka na sustav odvodnje. Izvedeno je i oko 15% građevinskih radova na vodospremi Trilj. Radovi se trenutno izvode zadovoljavajućom dinamikom te je Izvođač gotovo u potpunosti nadoknadio zaostatke akumulirane u prethodnim mjesecima.

Govoreći o planovima za naredni period, Smoljo je kazao kako se kroz naredne mjesece očekuje objava postupka javne nabave za nabavu vozila i opreme te modernizaciju upravljanja sustavom odvodnje. Zbog svog opsega i relativno kratkog roka izvršenja nijedna od navedenih aktivnosti se ne nalazi na kritičnom putu za provedbu projekta. Očekuje se i nastavak fizičkih radova na cjevovodima odvodnje u naseljima Košute, Grab i Trilj te građevinskih radovima na vodospremi Trilj. Izvođaču na mreži Otok – Dicmo poslana je obavijest o datumu početka radova. Rok za dovršetak mreže Otok – Dicmo u trajanju od 17 mjeseci počinje teći od danas, 10. rujna.

‘Na području Grada Trilja izgradit će se 880 novih priključaka na kanalizaciju a na području Općine Otok 770 novih priključaka. Vodoopskrba je manji segment ove cijele priče, fokus troška i izgradnje novih kolektora je na odvodnji. Ovaj projekt obuhvaća značajnu sanaciju i vodoopskrbnog sustava koji je već izgrađen, na kojem smo već iskusili probleme, dosta je dotrajao, neki su sustavi već stari 50-ak godina. Ovaj projekt obuhvaća izgradnju nove kanalizacije, sanaciju već izgrađene kanalizacije u malom segmentu centra Trilja. Sve se to treba ukomponirati u novi projekt, da sve bude funkcionalno i po direktivama Europske unije. Ne smije u našu dragu rijeku Cetinu više ništa ući što nije po direktivama Europske unije, a ovim projektom se to treba postići’, kazao je Smoljo.

Ivan Bugarin

Gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin izrazio je zadovoljstvo provedbom projekta:

‘Zasigurno najveća vrijednost je poboljšanje i očuvanje našeg okoliša, zaštitit ćemo rijeku Cetinu i naš okoliš. Mi ćemo u Gradu Trilju paralelno s ovim projektom raditi na izradi projektne dokumentacije za drugu fazu ovog projekta, tako da sva naša naselja u budućnosti budu spojena na kanalizacijski sustav’, kazao je Bugarin.

Petar Maretić

Zadovoljan je i načelnik Dicma Petar Maretić:

‘Mislim da je ovo velika stvar za nas s područja Općine Dicmo ali i za sve mještane cetinskog kraja. Ovaj projekt znači da ćemo u sve kutke Općine Dicmo, u 99% Dicma dovesti pitku vodu, koju mještani zaseoka Sušci čekaju oko 30 godina.’

Dušan Đula

Otočki načelnik Dušan Đula izrazio je nezadovoljstvo što aglomeracija Otok nije obuhvatila i Galu, Rudu i Udovičiće.

‘Pokriveno je 96% naselja, ali to je samo naselje Otok, tri velika naselja u Općini Otok nisu dotaknuta projektom i naravno da ne mogu biti u cijelosti zadovoljan. Pogotovo što smo odustali od naše kanalizacije za koju smo već imali građevinsku dozvolu. Da sam ja bio načelnik Općine kad se ovaj ugovor potpisivao, vjerujte mi da bi on bio bolji i korisniji za našu Općinu. Nemojte shvatiti da sam ja protiv ili da mi je krivo za ovo što se događa, naravno da je ovaj projekt i za moju Općinu najveći i najbolji od njenog osnutka. Ja sam samo govorio o nedostacima kojih na žalost ima puno’, naglasio je Đula.

Valentin Dujmović

Predstavljanju projekta Aglomeracija Trilj, Otok i Dicmo nazočio je i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović:

‘Ovo je samo jedan dio onoga što radimo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Splitu je projekt vrijedan preko 2 milijarde kuna. Spominjali smo Sinj, projekte koji se tiču samo ovog vodovoda, 700 milijuna kuna, Trogir, Kaštela, Solin, dakle jako puno se radi na ovom području. 930 kilometara cjevovoda, to je uistinu ogromna priča, trebamo svi biti ponosni na to, posebno uz činjenicu da je 90 posto ovih sredstava iz Europske unije, Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskih voda – poklon jedinicama lokalne samouprave.’

Ante Šošić

Ispred Splitsko-dalmatinske županije predstavljanju projekta je nazočio dožupan Ante Šošić, koji je kazao:

‘247 milijuna kuna, to je dio priče poboljšanja vodoopskrbne situacije i odvodnje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Poznato je kako je ugovoreno 4,6 milijardi kuna, to ne samo da unaprjeđuje okoliš i kvalitetu života naših ljudi, nego i drži zaposlenim gospodarski odnosno građevinski sektor i u sebi svakako ima multiplikator.’

Skip to content