Blagoslov novog oltara u župi sv. Martina u Rudi
27.07.2015
Općina Otoknabavlja knjige za osnovnoškolce
29.07.2015
Blagoslov novog oltara u župi sv. Martina u Rudi
27.07.2015
Općina Otoknabavlja knjige za osnovnoškolce
29.07.2015

“300.obljetnice otočke bitke iz 1715. na otočiću Dugišu” i “Otkrivenja spomenika Branitelj na spomen poginulim braniteljima s područja općine Otok”, uspješno je završnim činom svete mise obilježila ovaj značajan događaj. Otočka priprema za ovu manifestaciju započela je prije 2 godine sa okvirnim zadacima a intenzitet je pojačan odabirom spomenika Branitelj na spomen poginulim s područja općine Otok u Domovinskom ratu.

“300.obljetnice otočke bitke iz 1715. na otočiću Dugišu” i “Otkrivenja spomenika Branitelj na spomen poginulim braniteljima s područja općine Otok”, uspješno je završnim činom svete mise obilježila ovaj značajan događaj. Otočka priprema za ovu manifestaciju započela je prije 2 godine sa okvirnim zadacima a intenzitet je pojačan odabirom spomenika Branitelj na spomen poginulim s područja općine Otok u Domovinskom ratu.

U programu događanja od 21. srpnja, predstavljena je izložba učenika “300.obljetnice kroz likovne radovne učenika OŠ “Kamešnica” na motiv bitke na Dugišu, i izložba folklorne tradicije s prikazom etno zbirke, autor Dušan Vrdoljak.

Na temu “Otok kroz povijest” 24. srpnja, održano je predavanje u OŠ “Kamešnica”, na kojem se predstavio dr sc. don Josip Dukić s temom ” Otok u vizitacijama cetinskih dekana don Nikole Dukića i don Šimuna Simunića 1834.g. i 1900.g.

Predavanje “Žrtve iz Otoka u 20. stoljeću održao je mr.sc. Ivan Kozlica a mnogima zanimljivu temu “Bitka za Otok 1715.prema novootkrivenim dokumentima iz Venecijanskog državnog arhiva” izlagao je dr.sc. Marko Rimac.

U centralnom događaju u subotu poslijepodne 25. srpnja kod župne crkve sv. Luke održano je obilježavanje 300. obljetnice bitke protiv Osmanlija na Dugišu, a otkrivanjem spomenika na trgu dr Franje Tuđmana na spomen svim poginulim u Domovinskom ratu s područja općine Otok odana je počast petnaestorici poginulih branitelja s područja općine Otok. Već uobičajeno podsjećanje na hrabre Otočke junake iz 1715. godine isticano je kroz podizanje spomenika uz crkvu sv. Luke 1915.godine od strane vjerničkog puka i fra Mihe Kotoraša.Spomenik je popravljen 1995. i posvećen svim Otočanima palim za slobodu Hrvatske.

Na 26. srpnja 1715. pokušaše Turci zadobiti selo Otok, mjesto usred rijeke Cetine; obećavajući dva turska zapovjednika Otočanima, da će ih sa svim njihovim imanjem dati otpraviti u Livanjsko polje, i da im neće biti učinjena nikakva zla; ali Otočani odgovoriše da osim svoga života ne imaju nego praha i olova i da će se braniti do zadnje kapi krvi. Nu taj isti dan budući Turci zarobili dvije curice, koje bijahu pošle da nažnju trave za blago, doznadoše od njih da u selu ima puno žita i blaga, i da su tu sve obitelji. Na 27. odpremiše dva golema odjela, jedan tatarskih konjanika, a drugi sejmena i spahija: prvi da plijeni po okolici a drugi da udari na Otok. Obadva im pothvata pođoše za rukom: prvi jer se stanovnici bijahu razbijegli; drugi jer se Cetina od samih turskih mrtvaca bila zajazila, pošto veliko mnoštvo Turaka, što u vodu bjehu skočili da preplivaju do otoka, tu izgibe što udušeno od vode, što od živog neprestanog ognja Otočana, koji se iznutra branjahu; ter preko mrtvih tjelesa, kano preko mosta, drugi jurišaše i provališe slabo obkolje, golim sabljama u ruci usrnuše i isjekoše oštrim mačem sve otočane što im pod ruku dođoše. Žene i djecu povezoše u roblje. (Ne spasi se nego 30 osoba, koje umakoše preplivavši Cetinu). Svi ostali pogiboše kao žrtva dušmanskog bijesa i mučenici vjere. Turci skupo ovu pobjedu platiše, jer ako naših pogibe 140, njih poginu tisuća. Selo međutim spržiše ognjem, ne odnesavši ništa.Otočke bojovnike predvodio je fra Stjepan Vučemilović.

Na spomeniku podignutom u njihovu slavu i čast postavljen je 25. srpnja 2015. prigodni reljef s motivom “Bitka za Otok” rad Katarine Marović, kojeg je blagoslovio msgr Marin Barišić i rekao molitvu odrješenja./izvor Povijest župe sv. Luke

Formirajući procesiju koju su predvodili križonoša i barjaktar sa državnom zastavom te “barjaci” župa s područja općine Otok, svečanost je nastavljena na Trgu dr Franje Tuđmana, gdje je od strane obitelji poginulih branitelja(sestre Jelena i Kristina kćerke pok. Luke Ercega i Dujo Kamber otac pok. Ivana) otkriven spomenik na spomen poginulim braniteljima s područja općine Otok.

Lik BRANITELJA je sadržajno obuhvatio sve značajno iz čega se vidi da je BRANITELJ-vitez koji podiže Hrvatsku zastavu nakon vojnih operacija Maslenica, Bljesak, Oluja pun radosti i ponosa. Da je zastava na vrhu koplja u miru znak ostvarene stoljetne teže za Hrvatskom državom. Lik BRANITELJA odaje mirotvorca koji štiti svoj dom, da je odlučan i stamen, da je ponosan i u stavu ratnika, koji iskoračuje lijevom nogom uvijek spreman na obranu Domovine.U desnoj ruci drži koplje sa zastavom s domoljubnom naglašenošću i predstavlja duhovnu i stvarnu pobjedu nad zlim.BRANITELJ je odjeven u hrvatsku uniformu s kacigom na glavi, s krunicom oko vrata, dakle BRANITELJ je u stavu sv. Mihovila. Oružje je pozadi u mirovanju, okačeno na LIJEVO rame ukoliko ne daj Bože, opet bude trebalo.BRANITELJ ima elemenata i samog spasitelja našeg Isusa Krista, gdje po uskrsnuću iz groba u desnoj ruci drži zastavu na kojoj je Križ.

Dakle lik BRANITELJA je poruka da su Hrvatski Vitezovi živi, kao Anđeli sv. Mihovila. Uskrsnuće je poruka da smrti nema, da su BRANITELJI živi kako na nebu tako i u našim srcima. BRANITELJ je na bijelom kamenom postolju, patinirane bronce, brončanog koplja i zastave. Na kamenom postolju su uklesana imena poginulih branitelja iz Općine Otok, isklesan je Hrvatski grb i prigodan natpis:

Nemoj me nikad zanijekat brate-niti se stidjeti ove svete stijene! Ja sam umro za Hrvatsku i za te, ti živi Hrvatsku i živi mene (A.N.T. Šutra). Oko spomenika je kameni parter u obliku križa, a okrenut je prema središnjici trga. Prilikom otkrivanja spomenika izvršena je počasna paljba od strane počasnog voda motorizirane gardijske brigade HV-Knin. Vijence kod spomenika položili su članovi obitelji poginulih branitelja, pukovnik Vlado Čulina, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, župan Zlatko Ževrnja u ime Županije i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, čelništvo općine Otok na čelu s načelnikom Brankom Samardžićem, predsjednik VAD-a Stipe Jukić sa suradnicima, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Grada Sinja Kristina Križanac, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ostali građani. Uz alkare i alkarske momke u postroju kod spomenika bio je i počasni vod motorizirane gardijske brigade iz Knina. U ime brigade svečanosti je nazočio puk. Zoran Smoljo, a ispred HRM puk. Vlatko Bandalo. Božji blagoslov na spomenik zazvao je mons. Marin Barišić koji je u nastavku na trgu predvodio svečanu svetu misu uz koncelebraciju dekana Cetinskog dekanata don Stipe Ljubasa, sinjskog gvardijana fra Petra Klapeža, otočkog župnika fra Miroslava Ančića i ostalih svećenika iz splitsko-makarske nadbiskupije. U svojoj propovjedi mons. Marin Barišić govoreći o otočkim junacima onima iz 1715. i iz Domovinskog rata, između ostalog je naglasio:

‘Ovo je naša stvar, naša povijest, naša rana i bol, ali ovo je i naša radost i slavlje pobjede.’

Poslije misnog slavlja na istom trgu održan je kulturno-umjetnički i zabavni program na kojemu je sudjelovala Udruga reraša i guslara općine Otok. Završetak otočkog velikog slavlja bio je u znaku veličanstvenog koncerta Mate Bulića. Više tisuća okupljenih više od dva sata pjevalo je zajedno s popularnim Hercegovcem, a nešto prije ponoći uslijedio je vatromet. Cijeli višednevni program svečanosti odlično je organizirala Općina Otok. ‘Neizmjerno smo ponosni što smo na ovakav način mi u otoku odali počast našim braniteljima iz 1715. kada je njih 140 izginulo zajedno sa župnikom na Dugišu jer o ovoj bitci malo se zna. Posebno smo ponosni što smo danas otkrili spomenik 15-orici naših vitezova poginulih u Domovinskom ratu. Otočani su među prvima krenuli u obranu Domovine, a i prve žrtve rata na ovom području su s područja naše općine. Inače cijela manifestacija mislim da protekla u odličnom ozračju i organizaciji,’ kazao je Samardžić zahvaljujući se svima koji su došli uveličati otočko slavlje.

Župan Zlatko Ževrnja, upućujući čestitke Otočanima na upriličenju svečanosti je istaknuo: ‘Ovo je prekrasan trenutak. Zaista, Otočani su na pravi način odali poštovanje, a i svi ovdje nazočni, hrabrim braniteljima iz 1715. godine i braniteljima iz Domovinskog rata. Njima posebno hvala kao i njihovim obiteljima, jer za našu slobodu dali su ono najvrjednije, svoje živote. Tu činjenicu treba svatko cijeniti.’

{gallery}2015_07_28{/gallery}

Skip to content