Proslava 301. obljetnice bitke na “Dugišu” i 1. obljetnice otkrivanja Spomenika hrvatskom branitelju
14.07.2016
Lidija Bačić – Koncert za 5+
25.07.2016
Proslava 301. obljetnice bitke na “Dugišu” i 1. obljetnice otkrivanja Spomenika hrvatskom branitelju
14.07.2016
Lidija Bačić – Koncert za 5+
25.07.2016

U spomen slavnim ali i tragičnim događajima iz 1715.g. a isto tako i na uspomenu Hrvatskim braniteljima u nametnutom nam Domovinskom ratu, kada su na oltar domovine pale Otočke žrtve, u općini Otok je izvršeno polaganje vijenaca, cvijeća, paljenje svijeća i molitva odrješenja kod Spomenika hrvatskom Branitelju kao i uz spomenik uz crkvu sv.Luke žrtvama iz 1715.godine.

Junački otpor od Otoka junaka na otočiću Dugišu 1715. godine protiv višestruko nadmoćnijeg osvajača spada u red od nekoliko bitaka Mletačke države i Osmanskog carstva. Bila je to bitka pitanja života i smrti,opstanka ili propasti. Na 27. srpnja odpremiše dva golema odjela, jedan tatarskih konjanika, a drugi sejmena i spahija: prvi da plijeni po okolici a drugi da udari na Otok. Obadva im pothvata pođoše za rukom: prvi jer se stanovnici bijahu razbijegli; drugi jer se Cetina od samih turskih mrtvaca bila zajazila, pošto veliko mnoštvo Turaka, što u vodu bjehu skočili da preplivaju do otoka, tu izgibe što udušeno od vode, što od živog neprestanog ognja Otočana, koji se iznutra branjahu; ter preko mrtvih tjelesa, kano preko mosta, drugi jurišaše i provališe slabo obkolje, golim sabljama u ruci usrnuše i isjekoše oštrim mačem sve otočane što im pod ruku dođoše. Žene i djecu povezoše u roblje. (Ne spasi se nego 30 osoba, koje umakoše preplivavši Cetinu). Svi ostali pogiboše kao žrtva dušmanskog bijesa i mučenici vjere. Turci skupo ovu pobjedu platiše, jer ako naših pogibe 140, njih poginu tisuća. Selo međutim spržiše ognjem, ne odnesavši ništa.

U spomen tim slavnim ali i tragičnim događajima iz 1715.g. a isto tako i na uspomenu Hrvatskim braniteljima u nametnutom nam Domovinskom ratu, kada su na oltar domovine pale Otočke žrtve, u općini Otok je izvršeno polaganje vijenaca, cvijeća, paljenje svijeća i molitva odrješenja kod Spomenika hrvatskom Branitelju kao i uz spomenik uz crkvu sv.Luke žrtvama iz 1715.godine.

Vijence su položili članovi obitelji poginulih Hrvatski branitelja sa područja Općine Otok, načelnik općine sa suradnicima, zajednički predstavnici Županije, MORH-a, gradonačelnik Trilja i članovi UHDDR-a općine Otok. U primjerenom obilježavanju sudjelovali su članovi URIG-a iz Otoka, alkari i alkarski momci, fra M. Ančić, a klapa sv.Luke otpjevala je pjesmu “Misao svijeta“ (Silvije Strahimir Kranječević)

Ima vječna zvijezda zlatna – za oblacim negdje trepti
Ne vidje je smrtno oko, samo srce za njom hlepti
Srce samo zvijezdu sluti – ideja je vječna, sama
Adamovo teži pleme k njojzi krvlju i suzama.

Kao i pjesmu „Moj Otok“-(fra Tihomir Grgat)

……i gleda svoje doline
Što kupuson,žiton,travon
Vodom mirišu
-Moj Otok, selo pitomo

Uvodnu pjesmu „Krist na žalu“

O Bože, zar si pozvao mene?
Tvoje usne, moje rekoše ime.
Svoju lađu sada ostavljam žalu,
odsad idem kamo šalješ me ti.

izvela je klapa sv. Luka najavljujući euharistiju misnog slavlja. Svečanu obljetničku Svetu Misu predvodio je fra Neven Pavlinušić. I povodom svoje 25. obljetnice svećeničke službe fra Neven je usporedio u svojoj propovijedi žrtvu otočkog čovjeka/junaka iz slavnih dana i kroz dugi niz povijesti pa sve do svetog Domovinskog rata, da su dali mnogi kroz povijest svoje živote za svetu zemlju, za trajnu vjeru, za ljubav obitelji i Domovini, za zalog djeci i garanciju pradjedova. Junačka smrt fra Stjepana Vučemilovića sa još 140. rodoljuba u bezizlaznoj situaciji u bitci na Dugišu svijetli je primjer borbe za Krst časni i slobodu zlatnu. O najvećim žrtvama u najslavnijoj pobjedi u Domovinskom ratu, od Otoka junaci su pokazali kako se odazvati za poziv obrane u nametnutom ratu. Pohrlili su naši junaci po bojištima i pali su una oltar Domovine, ali ne uzalud. Iza njih je najveće djelo koje su uz obitelji imali a to je neovisna i samostalna država Hrvatska. Oni su dali živote jer su se molili Bogu, vjerovali u Boga i svoju dosanjanu domovinu i njihove plodove slobode uživamo danas s nadom da se nikad ne zaboravi. Pozdravivši sve nazočne Otočane i sve goste, fra Neven je pustio i glas prema pjesmi, recitaciji a u tome mu je pomogao Ante Nadomir Tadić Šutra. Izazvali su emocije i zaslužili su buran pljesak.

{gallery}2016/07/25a{/gallery}

Skip to content