Trodnevnica u spomen 1700.godišnjice rođenja sv. Martina
07.11.2016
Promocija knjige „Velika ispovijed“, životne priče žena triju generacija
12.11.2016
Trodnevnica u spomen 1700.godišnjice rođenja sv. Martina
07.11.2016
Promocija knjige „Velika ispovijed“, životne priče žena triju generacija
12.11.2016

U župi Ruda uvodnom trodnevnicom služenja Svetih misa, blagoslovom orgulja i prigodnim koncertom započela je ovogodišnja proslava sv. Martina.Svete mise služili su fra Lukica Vojković, vikar župe Gospe Sinjske, fra Neven Pavlinušić župnik župe Svi sveti(Gospe žalosne) iz Hrvaca i don Ivan Urlić.

U župi Ruda uvodnom trodnevnicom služenja Svetih misa, blagoslovom orgulja i prigodnim koncertom započela je ovogodišnja proslava sv. Martina.Svete mise služili su fra Lukica Vojković, vikar župe Gospe Sinjske, fra Neven Pavlinušić župnik župe Svi sveti(Gospe žalosne) iz Hrvaca i don Ivan Urlić.

Glavno misno slavlje održano je uz prigodnu procesiju u kojoj su uz svećenike, ministrante, časne sestre, vjernički puk, bili i nosači kipa sv. Martina, te nositelji barjaka župe.

Svečanu Svetu misu predvodio je mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. Kađenjem oltara, kipa sv. Martina kao i svih prisutnih euharistiju je otvorio mons. pozdravnim riječima koje je za mještane i slavljenike poslao mons. Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarski.

Počašćen sam pozivom da budem danas među Vama i u susretu sa ostalom braćom svećenicima, ovdje u Rudi u župi koja štuje svetost Sv.Martina biskupa. Hodočastim danas k Vama jednako zadivljen na 1700.g. od rođenja sv.Martina, kao i Vi i Vaš župnik kad ste hodočastili u rodno mjesto sv.Martina.Znam da ste bili ushićeni i da ste obogaćeni novom spoznajom o sv. Martinu, jer njegov rodni kraj ima što pokazati hodočasniku i uputiti ga u promišljanje o sv.Martinu. Rođen je u vojničkoj obitelji i u vrijeme kad je vojni poziv bio privilegiran. Geni rimskog vojnika koje je primio od oca prevladali su u odluci da krene očevim stopama.Svoj vojnički put ubrzo je preobrazio u formu, paziti na onog kome što nedostaje i pomagati onome tko nema.Upečatljiv je susret sa prosjakom, rezanje svog plašta i davanje istog siromahu.To i svako drugo milosrđe činili su ga boljim a to ga je poticalo na obraćenje.Postao je redovnik i to će mu biti pravi izbor i siguran put.U svom činjenju prepoznatljivih dobrih djela, u davanju onog što je imao ne kao višak nego dijeljenje onog što je imao preporučen je na veliku ulogu.Crkva ga poziva na mjesto biskupa.On skroman u strahu velike uloge, izmiče, želi izbjeći dodijeljenu mu funkciju, krije se u „kokošinjac“. Skrivanje nije dugo trajalo, otkrivši ga ne preostaje mu ništa drugo da prihvati novu ulogu biskupa i da nosi taj veliki križ.Bio je na visini svog poziva jer je obveze izvršava u radu i redu.Nije red i rad za svakog, zato su neki (narod i svećenici) tražili njegovo izgnanstvo i opoziv.On je sve klevete savladao i zato je prvi svetac da nije apostol i da nije mučenik. Božjom voljom slavimo 1700. g. od rođenja ovog sveca što ujedno spada u godinu milosrđa, koja opet Božjom providnošću završava ubrzo prvom nedjeljom došašća. Sv. Martin je primjer milosrđa kojeg je znao primiti od strane gospodina a isto tako milosrđe je znao usaditi i udijeliti svakom onom tko se sv.Martinu obraćao za pomoć.Bio je milosrdan prema prosjaku davši mu pola svog plašta, a ta preporuka davanja od sebe treba i nama danas biti misao i djelo ispravnih postupaka.Kažu na samoj smrti sv.Martina imao je prikaz Isusa u onom plaštu što je dao prosjaku, a to je znak da je učinio dobro djelo jednom od mnoštva braće. I to je maksimum obraćenja.Znam po sebi da smo sretni kad slavimo svece koji su potekli iz života, koji su imali svoj životopis, jer to su oni koji su kanonizirani a nama su put spasenja i koji nas vodi u zajednicu svih svetih.Crkva svake godine proglašava nove svetce, bliska nam je sv.Majka Terezija, koja nas poziva da spoznamo milosrđe a nas neka prati na životnom putu zaziv i blagoslov sv.Martina.Amen.(propovijed)

Misno slavlje uveličao je župni mješoviti zbor pod ravnanjem Marijana Tadićas, a župnik don Marin Matijaca je zahvalio svima koji su prisustvovali misi i svima onima koji su pomagali rad župe u ovoj godini.Zahvalio je svećenicima na održavanju trodnevnica i svima koji su se pridružili mons. Vidoviću oko oltara da uveličaju euharistiju.Pozdravio je predstavnika SDŽ Antu Radovčića i načelnika općine Otok Branka Samardžića sa suradnicima.Posebno se prisjetio Ruđana po svijetu i svih onih koji nisu mogli biti na misi.Poželio je božji blagoslov na sve one kojima treba ozdravljenje i druga pomoć.

Božji blagoslov svima je udijelio mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

{gallery}2016/11/11_a{/gallery}

Skip to content