Proslavljen blagdan sv. Roka u Udovičićima
16.08.2016
7. Večer folklora u organizaciji KUD-a “Krenica”
29.08.2016
Proslavljen blagdan sv. Roka u Udovičićima
16.08.2016
7. Večer folklora u organizaciji KUD-a “Krenica”
29.08.2016

Svetu misu u crkvi sv.Luke u Otoku, sa ostalom braćom svećenicima predvodio je fra Ivica Erceg, brat pok. Luke čij se život ugasio na današnji dan 1991.godine.

ŽIVOT SVOJ PRIKAZUJEMO BOGU ZA BUDUĆNOST HRVATSKOME RODU
ŽIVOT SVOJ PRIKAZUJEMO BOGU
ZA BUDUĆNOST HRVATSKOME RODU.
ZA TEBE MOLIMO, ZA TE ŽRTVUJEMO,
LIJEPA NAŠA ZEMLJO HRVATSKA.
ZA TEBE MOLIMO, ZA TE ŽRTVUJEMO,
LIJEPA NAŠA ZEMLJO HRVATSKA.
KRUH I VINO PRINOSIMO BOGU,
ZA BUDUĆNOST HRVATSKOME RODU.
ZA TEBE MOLIMO, ZA TE ŽRTVUJEMO,
LIJEPA NAŠA ZEMLJO HRVATSKA.
ZA TEBE MOLIMO, ZA TE ŽRTVUJEMO,
LIJEPA NAŠA ZEMLJO HRVATSKA.

Ovaj napjev karakterizira darovani život svojoj Domovini od strane petnaestorice poginulih branitelja sa područja općine Otok. U slavu njima i za trajno sjećanje u stvaranju Domovine što su položili svoje živote na oltar voljene Hrvatske i njenu samostalnost kao i na zahvalu svima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, 25. kolovoz je Dan branitelja općine Otok. Branitelji sa područja općine Otok, članovi obitelji poginulih branitelja i čelništvo općine Otok pridružili su se obilježavanju 25. obljetnice napada na vojarne, pogibije Ivana Kambera i Luke Ercega. Prigodna kratka molitva, polaganje cvijeće i paljenje svijeća bilo je uz spomen obilježje za pok.Ivana u vojarni Kula a za pok.Luku u vojarni Ivaniša Nelepića, kao i za sve poginule kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu ispred zgrade Gradske uprave.

Članovi UHDDR općine Otok, branitelji, članovi obitelji poginulih branitelja, načelnik općine Otok i predsjednik Općinskog vijeća, gradonačelnik grada Trilja Ivan Šipić, vjernički puk na čelu sa svećenicima prisustvovali su euharistijskom slavlju Svete mise služene za spokoj duša naših preminulih i poginulih u borbi za samostalnu Republiku Hrvatsku. Svetu misu u crkvi sv.Luke u Otoku, sa ostalom braćom svećenicima predvodio je fra Ivica Erceg, brat pok. Luke. Prigodnu propovijed održao je fra Siniša (Frano) Milanović Litre, a prispodobu izrekao je Ante Nadomir Tadić Šutra(recital „Vojnik ne smije plakati“).U svojoj propovijedi fra Siniša se osvrnuo na zahvalu Bogu i obiteljima što su u ovih 25.godina u molitvama i vjeri sposobni podnositi svoju tugu i svakodnevno biti uz svoje najmilije u molitvi i živjeti sa tugom za svojim članom obitelji ali da im snagu daje dragi Bog i uvjerenje da su život dali za ono o čemu su i sami sanjali. Voljeli su svoj dom i svoju Domovinu i za zalog ostaje svima nama da se sjećamo njih a da se pomažemo u daljnjem održavanja uspomena u svakodnevnom životu. Poziv za obranu je bio velik i častan, nije bilo uzmaka a kad se ne uzmiče i onda se dešavaju i žrtve, a njihova žrtva je velika i dana je na oltar Domovine. U našim krajevima i u našoj povijesti bilo je dosta raznih bitki i sukoba, poraza i pobjeda, tragedije velikih razmjera kao u II. Svjetskom ratu i sada u Domovinskom ratu, ali ovaj narod kao i cijeli Hrvatski rod bio je spreman na žrtvu koja donosi radost svojem narodu i slobodu u svojoj Domovini. Nikada se te žrtve ne smiju zaboraviti i neka im je vječna slava i hvala-završne su riječi fra Siniše. Kod Spomenika hrvatskom branitelju na Trgu dr. Franje Tuđmana članovi obitelji poginulih branitelja, načelnik općine Otok, predsjednik Općinskog vijeća, gradonačelnik grada Trilja Ivan Šipić, UHDDR općine Otok, članovi drugih braniteljskih Udruga, položili su cvijeće i upalili svijeće na vječnu zahvalu poginulim braniteljima. Moluitvu odrješenja predvodio je fra Miroslav Ančić. Kod biste prvog predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga dr Franje Tuđmana položeno je cvijeće i upaljene su svijeće. Za one koji nisu bili u prilici obići Spomen sobu kao i članovima obitelji poginulih branitelja sjetno je bilo pogledati slike svojih najmilijih i njih koji su najzaslužniji za neovisnu nam Hrvatsku. Prigodno druženje branitelja nastavljeno je na izletištu „Ovrlje“.

{gallery}2016/08/25{/gallery}

Skip to content